Johan Cruijff - En Un Momento Dado

27 maart 2016Plezier

Johan als voetballer in de jaren ’70

Ik heb Johan als voetballer in de jaren zeventig niet bewust meegemaakt. Maar als ik de verhalen moet geloven was Johan in de jaren zeventig op zijn allerbest. Met Ajax won hij drie keer op rij (1971, 1972 en 1973) de Europacup I.

Op het WK 1974 in West-Duitsland toonde Oranje onder leiding van Johan het ‘totaalvoetbal’ aan de wereld. De geschiedenis is bekend. Het land met het mooiste voetbal hoeft niet altijd te winnen en Johan greep met Oranje naast de wereldtitel door in de finale tegen West-Duistland te verliezen met 2-1.

Vanaf seizoen 1973/1974 kiest Johan ervoor om bij Barcelona te gaan spelen. Op een gegeven moment heb je door hoeveel Johan betekent heeft voor heel Catalonië. Hij heeft hen hun trots weer teruggegeven. Het geloof in eigen kunnen en er toe doen. Het machtige Madrid na de tijd van dictator Franco wordt in eigen huis met 0-5 verslagen.  Barça wordt voor het eerst na veertien jaar weer kampioen van Spanje. Johan Cruijff, El Salvador (de verlosser).

Johan ontbreekt als speler op het WK 1978 in Argentinië. Het exacte verhaal daar achter ken ik niet precies, maar volgens mij was Johans passie voor zijn mooie vrouw Danny op dat moment groter dan zijn plezier en professionaliteit voor voetbal. “Vaak heb iets in het leven waarschijnlijk een noodzaak”.

Johan als voetballer in de jaren ’80.

De jaren tachtig staan mij wel helder op het netvlies. Vanaf het seizoen 1981/1982 is Johan weer terug op het oude geliefde nest, Ajax. Ik herinner mij de weergaloze goal tegen Haarlem, waarmee Johan liet zien dat hij terug op de Nederlandse velden was.

In 1988 wordt Johan Cruijff trainer van het in crisis verkerende FC Barcelona. De club lijdt onder een minderwaardigheidscomplex en interne politieke gevechten. In de veertien jaar voordat Cruijff arriveert als trainer wordt Barça slechts één keer kampioen. Als Johan acht jaar later vertrekt, zijn de Catalanen vier landstitels rijker, is voor het eerst de Europa Cup I veroverd en werden nog zes andere prijzen gepakt.

Het winnen van de Europa Cup 1 in 1992 met de keiharde vrije trap van Ronald Koeman op Wembley in de verlenging tegen Sampdoria is het absolute hoogtepunt wat ik mij herinner. Daarmee werd Barcelona voor het eerst in zijn geschiedenis de beste club van Europa.

Maar ook de penalty in 1982 tegen Helmond Sport is er een die ik nooit zal vergeten. De 35e jarige Cruijff zegt er niet op geoefend te hebben en dat het idee ontstaan is uit een geintje. Let ook op het o zo droge commentaar van Hugo Walker. “Zo te zien gaat Johan Cruijff deze strafschop nemen….. Dat doet hij op deze manier….. Olsen, Cruijff, goal…. Nou curieus natuurlijk… Een zeldzaamheid”.

Maar ook het kampioenschap dat Barça in 1994 behaald doordat rivaal Deportivo de la Coruna op de laatste speeldag en in de laatste minuut een penalty mist herinner ik mij. Kijk hier de samenvatting van die bewuste ontknoping van de competitiestrijd. (6 min).

Vervolgens kiest Johan om op 37 jarige leeftijd (seizoen 1983/1984) zijn voetbal loopbaan bij Feyenoord in plaats van Ajax af te sluiten. In Amsterdam wordt Feyenoord dat seizoen nog wel vernederd met maarliefst 8-2. Maar wie het laatst lacht lacht het best. Want dat seizoen wint Feyenoord, met Johan, zowel de KNVB beker als het kampioenschap.

Ik blijf het ook nog steeds een beetje gek vinden om Johan in een Feyenoord shirt te zien. En de echte Die Hard Feyenoord fans tellen het met Johan behaalde kampioenschap eigenlijk niet mee. Zij spreken over een ‘gestolen kampioenschap’, maar daarmee doen zij spelers als Ruud Gullit, Peter Houtman, André Hoekstra en Benny Wijnstekers tekort vind ik.

Johan als trainer

Johan Cruijff behoort tot het selecte gezelschap van zes personen, die als speler én trainer de Europa Cup I/Champions League wonnen.

In 1985 wordt Johan trainer van Ajax. Hoewel kampioenschappen uit bleven maakt het winnen van de Europa Cup II veel goed. Door een winnend doelpunt van Marco van Basten werd Lokomotive Leipzig met 1-0 verslagen. Het is het eerste grote succes van Johan Cruijff als trainer.

Mooi zijn de woorden van oud trainer van Barcelona Pep Guardiola: ”Het huidige Barcelona had zonder Cruijff waarschijnlijk niet bestaan. Cruijff heeft de kathedraal gebouwd, het is aan ons om deze te onderhouden”.

Johan als taalkunstenaar

Johans uitspraken schijnen 6x voor te komen in de dikke van Dale. Dat zegt wel iets over een man met zijn eigen taal. Hierbij een selectie van 14 Cruijffiaanse uitspraken;

1. Ik maak eigenlijk nooit fouten, want ik heb enorme moeite me te vergissen.

2. Ook over die dingen die me niks aangaan heb ik een mening.

3. Ik ben overal tegen. Totdat je een besluit neemt. Dan ben ik ervoor. Lijkt me logisch.

4. Als jij een mindere ploeg niet minder maakt dan kom je er nooit.

5. Voetballen is simpel, maar wat het moeilijkste is, is simpel voetballen.

6. Er is maar één bal in het spel. En als wij hem hebben, dan hebben zij hem niet.

7. Er is maar één moment dat je op tijd bij de bal kunt komen. Als je er niet bent dan ben je of te vroeg of te laat.

8. Hij heeft een goede techniek voor een slechte voetballer, maar hij heeft een slechte techniek voor een goede voetballer.

9. Als ik jou vraag: Laat eens zien wat je kan. Dan zou jij laten zien wat je kan. Maar dat weet ik meteen wat je niet kan, want  anders zou je het niet laten zien.

10. Je gaat het pas zien als je het door hebt.

11. Om gelukkig te zijn moet je iets doen waar je gelukkig van wordt.

12. Als ik iets eerder begin te lopen dan de ander, dan lijk ik sneller.

13. De punten moeten daar op de i gezet worden waar ze horen.

14. Er kan ook iets positiefs uitkomen. Er bestaan niet alleen negatieve dingen, dus elk probleem heb ook zijn voordeel.

Johan Cruijff; zoveel meer dan alleen voetballer en trainer

De Johan Cruijff  Foundation is een non-profit organisatie die zich richt op het bevorderen van het geestelijk en lichamelijk welzijn van kinderen en jongeren. Veel zeggend en voor mij geheel passend is de quote “alleen kun je niets, je moet het samen doen”. Vol kippenvel lees ik de rouwadvertentie van zijn Foundation.

Tenslotte, een ode aan Johan Cruijff. In DWWD brengt Henk Spaan het volgende gedicht: 

Cruijff is niet dood.
Dat kan niet, wat Teletekst ook zegt.
God is dood, dat is terecht.
Om God laat ik geen traan.
Lennon is dood en Elvis met zijn kuif.
Despoten die heersen over het leven en de dood, zij gaan.
Maar Cruijff…  Johan Cruijff zal altijd blijven, beeld genoeg.
Vergeet niet het geluid.
Die stem en zijn accent, voor eeuwig opgeslagen.
Zelfs als alle beelden weg zijn,
Archieven opgeblazen, overstroomd,
Hun vuur voorgoed gedoofd,
Het maakt niet uit:
Johan Cruijff gaat nooit meer uit je hoofd”.

Johan, Rust In Vrede.

Tonny Eyk Orchestra and Letty De Jong - Chanson Pour Milan - From Johan Cruyff No. 14.

 

Meer ‘Voetbal’ lezen?

De top 5 grootste drama momenten van het Nederlands Elftal tijdens een EK - of WK voetbal.

Wat kunnen organisaties leren van topscheidsrechter Bjorn Kuipers?

Van der Sar.

PPenP Nieuwsbrief: 

Meld je hier aan voor de maandelijkse nieuwsbrief met PPenP blogs en ontvang GRATIS mijn openhartige E book Vreugde! Vreugde voor Iedereen! plus het E book van mijn gastblogs ‘Herdefiniëring van Control’.

0 reacties

Nieuwe reactie